Lagotto Romagnolo




Lagotto Romagnolo - Cainele Trufar

       Lagotto este un ciine specializat in cautarea trufelor in orice fel de teren, fiind singura rasa recunoscuta ca avind aceasta abilitate. Este o rasa veche, folosita pentru aportul din apa, cunoscuta din sec. XVI in Italia si care a devenit mai raspindita din sec. XIX , avind ca rol specific cautarea de trufe.

     Este un ciine tipic acvatic, de marime medie sau mica, cu o constitutie patrata, aspect general de voinic, puternic si bine proportionat. Expresia sa este de atentie, inteligenta si iubire. In timpul vinatorii se manifesta cu pasiune si eficienta, exploatindu-si abilitatea innascuta de a cauta si excelentul simt al mirosului. Instinctul pentru goana a fost eliminat, asa ca nu este innebunit dupa animale.

      Este dragastos si puternic, atasat de instructorul sau, aceasta facindu-l un excelent caine de companie. Este extrem de usor de educat. 

     Fiind un caine de lucru, are nevoie zilnica de miscare. Daca sinteti o persoana ocupata, iar in familia dumneavoastra nu exista cineva care sa poata plimba zilnic catelul, poate ar fi bine sa va indreptati atentia cate o alta rasa de caini.

ORIGINE

    Lagotto a fost selectat pentru cautarea trufelor pe toate tipurile de teren, fiind singura rasa recunoscuta in acest scop. Rasa Lagotto a fost cunoscuta in Italia inca din sec. al XVI-lea, aparand in campiile din Comacchio si Ravenna. Din sec. al XIX-lea aceasta rasa a fost folosita pentru cautarea trufelor in dealurile din Romagna, avand un simt al mirosului foarte dezvoltat si capacitatea de a se concentra doar asupra cautarii trufelor, fiind eliminate instinctele de vanatoare.

DESCRIERE

      Lagotto este un caine de talie mijlocie, bine proportionat si destul de musculos. Capul este destul de mare si sustinut de un gat puternic. Ochii sunt rotunzi si relativ mari, putand avea culoarea intre galben inchis si maro inchis, de obicei, aceasta depinzand de culoarea blanii. Blana poate fi uni-alba, alb cu pete maro sau portocalii, diferite nuante de maro, uni-portocaliu dar niciodata negru, negru cu alb sau gri. Blana este deasa si creata, avand rolul de a proteja ciinele de eventualii spini ce se pot gasi in tufisuri in timp ce cauta trufe. Urechile sunt triunghiulare cu varfuri rotunjite, fiind bine proportionate cu capul. Picioarele din fata trebuie sa apara drepte din orice unghi ar fi privit ciinele.

MASURI STANDARD

Inaltime:  Masculi – intre  43-48 cm;  Femele – intre  41-46 cm

Greutate:  Masculi – intre  13-16 kg; Femele – intre  11-14 kg

TEMPERAMENT

     Sint inteligenti si au nevoie ca mintea lor sa fie permanent ocupata cu provocari. Indiferent dacă lucrează sau se joacă, ei au capacitatea de a se concentra la sarcina pe care o au de indeplinit şi nu sunt usor de distras de alte mirosuri sau animale.
     Lagotto este un caine de lucru. El are un dar natural pentru cautare si nasul sau foarte bun a facut ca aceasta rasa sa fie foarte eficienta in cautarea de trufe. Lagotto este loial, pasionat, afectuos, foarte atasat de stapan si usor de dresat. Acesta se simte bine cu alti ciini si alte animale de companie, daca este suficient de bine socializat. Este un companion excelent de familie si un caine foarte bun de avertizare.
     Lagotto este un animal de casa bun, care iubeste oamenii, dar are nevoie de multe exercitii pentru a-si utiliza creierul. Acest caine inteligent are nevoie de activitati care sa-l tina ocupat. Alte calitati deosebite sunt ascultarea si agilitatea, de aceea capacitatea omului de a comunica cu acest ciine este esentiala pentru a exista un echilibru intre om si caine.

Trasaturi:
     De încredere, inteligenti, iubitori, afectuosi si loiali, agili, ascultatori, fericiti şi prietenosi.

CONDITII DE VIATA

     Datorita dimensiunilor sale mici, Lagotto se adapteaza bine si intr-un apartament, dar trebuie plimbat de 3-4 ori pe zi. Daca este tinut la curte, este bine de stiut ca acestui ciine ii place sa sape gropi mari si atunci trebuie sa va protejati gradina.

ANTRENAMENT

    Lagotto are nevoie de o multime de exercitii, avind un instinct natural pentru a cauta diverse lucruri. Ii place sa se plimbe pe langa stapan, avind nevoie de plimbare in fiecare zi. De asemenea ii place foarte mult sa inoate fiind un ciine de apa.

DURATA DE VIATA

In conditii bune de sanatate este de 14-16 ani.

INTRETINERE

Ingrijirea blanii

    Este indicat tunderea periodica cu masina de tuns sau foarcele curb a parului dintre pernitele labutelor (in cazul folosirii foarfecelui, mentineti curba acestuia indepartata de picior pentru a evita sa raniti pernutele de la labute).
Daca in care doriti sa participati cu catelul la un concurs de frumusete, pregatirea blanitei ar trebui sa fie facuta de catre o persoana cu experienta. Stilul corect al tunsorii poate fi obtinut de la asociatia rasei respective sau de la crescator.

Ingrijirea urechilor
     Pentru toaleta urechilor este important de stiut sa nu se foloseasca betisoare de urechi, deoarece singurul lucru pe care il fac acestea este sa impinga murdaria si mai adanc. Folositi, in schimb, o solutie otica pentru curatat. Puneti picaturi in fiecare ureche si masati, apoi indepartati excesul de solutie si orice mizerie de pe suprafata urechilor cu un servetel.
La Lagotto le creste par in canalul auditiv. Neindepartarea lui ar putea duce la aparitia unor infectii. Acest par in exces ar trebui inlaturat cu regularitate. Evitati sa inlaturati prea mult o data, dar nici nu smulgeti cate un fir de par pentru ca este dureros pentru caine; gasiti o cale de mijloc.

Ingrijirea ghearelor
    Mentineti ghearele cainelui dumneavoastra cat mai scurte. Atunci cand un caine paseste cu regularitate pe suprafete dure, ghearele lui se vor toci de la sine, dar unii caini au gheare care cresc rapid si cea mai buna solutie este taierea lor in mod regulat. In cazul in care nu aveti experienta in taierea ghearelor, va puteti duce cainele la un cabinet veterinar, unde o persoana calificata se va ocupa de taierea lor sau ar puatea sa va dea indicatii cum o puteti face chiar dumneavoastra acasa.
Ingrijirea dintilor
    In general, daca se hraneste catelul cu mincare uscata si din cand in cand, roade un os de calitate, dintii nu ar trebui sa necesite o ingrijire prea riguroasa.
In schimb, cainii care sunt hraniti in special cu mancarea moale si rareori daca au sansa sa-si foloseasca dintii sunt mult mai predispusi la aparitia tartrului – cu toate probleme produse de acesta. Verificati cu regularitate daca animalului a inceput sa-i apara tartru pentru ca prevenirea este intotdeauna mai buna decat tratarea.
Daca observati acumulare de tartru pe dintii catelului dumneavoastra, va sfatuim sa-i achizitionati de la magazinele specializate betisoare de ros speciale sau sa apelati la ajutorul unui medic veterinar pentru indepartarea tartrului.

 
                                                                   Trufe Romania
 





  
                







 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu